dinsdag, november 23, 2004

Helft Belgische computers is besmet met spyware !

Spyware is een verzamelnaam voor kleine softwareprogramma's die op een computer kunnen worden geïnstalleerd. Ze richten geen directe schade aan zoals virussen, maar houden ongemerkt bij wat er op een pc gebeurt.

De programma's gaan op zoek naar rekeningnummers, geboortedata, paswoorden, favoriete internetsites of nummers van kredietkaarten of andere gevoelige informatie. Die gegevens worden daarna via het internet doorgestuurd.

Andere vormen van spyware "kapen" de controle over de computer die zo wordt afgeleid naar betaalsites, reclamesites of pornosites.

Spyware kan op tal van manieren in een computer komen, onder meer via het bezoeken van websites of het downloaden van muziek of softwareprogramma's.

Volgens het BIPT is het de boodschap om erg voorzichtig te zijn met vertrouwelijke informatie op het internet. Ook beschikken veel te weinig over een effectieve bescherming in de vorm van antispyware of antivirusprogramma's. Bovendien werken die niet altijd en moeten die regelmatig worden upgedated.