zaterdag, april 16, 2005

Waar dienen al die Windows-processen voor?

Identiteit achterhalen !

Het kan een flinke waslijst worden, de actieve processen die via het Windows Taakbeheer zijn op te sporen. Exe's die meerdere keren voorkomen, processen met vreemde namen die niet direct of helemaal niet zijn thuis te brengen. Toch kunt u tegelijkertijd hier een schat aan informatie vinden over uw systeem, welke programma's uw besturingssysteem herbergt, en of die allemaal wel te goeder trouw zijn.

Er zijn allerlei manieren om processen te identificeren. Een deel ervan is te achterhalen via het Hulpprogramma voor Systeemconfiguratie (ga via Start naar Uitvoeren, typ 'msconfig' en klik op OK). Op het tabblad Starten vindt u een aantal items voorzien van één of meer verwijzingen. Verder kunt u de processen in Google 'gooien' en de resultaten van de zoekopdracht bekijken. Een andere aardige optie is een bezoek aan website, waar u een uitvoerige lijst van verdachte en reguliere processen in Windows vindt. U noteert bij het taakbeheer de processen en op de website traceert u de functie.

Nog handiger is de hulp inschakelen van speciaal gereedschap zoals Process Explorer, toont u de actieve processen, inclusief omschrijving en het bedrijf dat ervoor verantwoordelijk is. Bovendien kunt u bij elk proces nog een karrenvracht aan gegevens voorgeschoteld krijgen: van bestandslocatie op de schijf tot aan Registerverwijzingen. Process Explorer biedt daarnaast diverse extra's. Zo kunt u via het menu voor een geselecteerd proces direct een zoekopdracht in Google uitvoeren. Bovendien is de 'transparantie' in te stellen, zodat het venster semi-doorzichtig wordt.

http://www.liutilities.com/products/wintaskspro/processlibrary/

ProcesExplorer