zaterdag, april 30, 2005

Startup programma's : gevaarlijk of niet

Als u in uw Taskmanager of met Hijackthis kijkt naar de "running processes" dan staan daar heel wat files tussen waarvan u bij God niet zou weten met welk programma ze te maken hebben. Op deze site staat er een database van gevaarlijke, ongevaarlijke en noodzakelijke files die u kan tegenkomen. Handig in geval van problemen ...
http://www.greatis.com/appdata/index.html

dinsdag, april 26, 2005

Persoonlijke map afschermen... windows XP

Werk je met meerdere gebruikers op één computer, dan is het soms nodig om jouw mappen met documenten af te schermen voor andere Windows-accounts. Open je Verkenner en selecteer de map die je wil beveiligen. Klik erop met je rechtermuisknop en kies EIGENSCHAPPEN. Selecteer het tabblad DELEN en plaats een vinkje bij VAN DEZE MAP EEN PERSOONLIJKE MAP MAKEN. Klik op OK om te bevestigen.

donderdag, april 21, 2005

Google start met gepersonaliseerde zoekdienst

Sinds kort heeft Google weer een nieuwe feature toegevoegd aan de 'personalisatiemogelijkheden' van zijn zoekmachine, in dit geval My Search geheten. De functie in kwestie, die nog in een bètafase verkeert, laat - na aanmaken van een account - de gebruiker een overzicht zien van zijn eigen zoekactiviteiten via Google. Ooit gevonden maar weer vergeten informatie bijvoorbeeld, kan zo weer relatief eenvoudig (her)opgespoord worden, aldus Google. Ook kan de gebruiker zien hoe vaak welke pagina's en zoekresultaten door hem bekeken zijn en deze resultaten doorzoeken. Het kalendarisch overzicht maakt volgens Google het navigeren door My Search makkelijker. De My Search-gegevens laten zich verder door de gebruiker beheren en opschonen. Meer uitleg over My Search is terug te vinden in deze Help-pagina met FAQ.
https://www.google.com/searchhistory/login

Windows XP: Prioriteiten toekennen !

Het dialoogvenster Programma Afsluiten (de bekende Ctrl+Alt+Delete toetsencombinatie) heeft in XP een heel andere look en functie gekregen.
Met deze toetsencombinatie krijgt u in Windows XP een geheel vernieuwd dialoogvenster Windows Taakbeheer te zien, compleet met verschillende tabbladen.
Vooral het tweede tabblad Processen is interessant: hier staan alle processen die in Windows XP actief zijn opgesomd. U kunt zelfs zien hoeveel processen geheugenkracht opeisen. Nog interessanter wordt het als u een bepaald proces met de rechtermuisknop aanklikt en kiest voor Prioriteit Instellen.
Zo geeft u voorrang aan toepassingen die voor u belangrijk zijn.
Experimenteren is de boodschap, het liefst natuurlijk met één wijziging tegelijk.
Niet alle wijzigingen leveren immers de zelfde snelheidswinst op.

zondag, april 17, 2005

Shellscripts encrypteren !

Een extra laagje veiligheid aan je script toevoegen door middel van het programma shc.
Het programma shc compileert en encrypteert je script, waardoor de inhoud aan nieuwsgierige blikken onttrokken wordt.
Je kan het programma downloaden via onderstaande url en installeren met "make" en "make install".
Probeer het eens uit op een scriptje:
shc -f netlogin.sh
Het programma maakt nu (tenminste als er een C compiler geïnstalleerd is op je systeem) twee bestanden aan:netlogin.sh.x.c en netlogin.sh.x ...dit laatste is het geëncrypteerde programma.
Het bestand netlogin.sh.x.c kan je verwijderen.Indien je het scrypt later nog wil aanpassen, kan je netlogin.sh backuppen.Voor meer opties bekijk de manpage.
Je kan bijvoorbeeld instellen dat het programma na een bepaalde datum ophoudt met werken.
http://www.datsi.fi.upm.es/~frosal/sources/shc.html

zaterdag, april 16, 2005

Waar dienen al die Windows-processen voor?

Identiteit achterhalen !

Het kan een flinke waslijst worden, de actieve processen die via het Windows Taakbeheer zijn op te sporen. Exe's die meerdere keren voorkomen, processen met vreemde namen die niet direct of helemaal niet zijn thuis te brengen. Toch kunt u tegelijkertijd hier een schat aan informatie vinden over uw systeem, welke programma's uw besturingssysteem herbergt, en of die allemaal wel te goeder trouw zijn.

Er zijn allerlei manieren om processen te identificeren. Een deel ervan is te achterhalen via het Hulpprogramma voor Systeemconfiguratie (ga via Start naar Uitvoeren, typ 'msconfig' en klik op OK). Op het tabblad Starten vindt u een aantal items voorzien van één of meer verwijzingen. Verder kunt u de processen in Google 'gooien' en de resultaten van de zoekopdracht bekijken. Een andere aardige optie is een bezoek aan website, waar u een uitvoerige lijst van verdachte en reguliere processen in Windows vindt. U noteert bij het taakbeheer de processen en op de website traceert u de functie.

Nog handiger is de hulp inschakelen van speciaal gereedschap zoals Process Explorer, toont u de actieve processen, inclusief omschrijving en het bedrijf dat ervoor verantwoordelijk is. Bovendien kunt u bij elk proces nog een karrenvracht aan gegevens voorgeschoteld krijgen: van bestandslocatie op de schijf tot aan Registerverwijzingen. Process Explorer biedt daarnaast diverse extra's. Zo kunt u via het menu voor een geselecteerd proces direct een zoekopdracht in Google uitvoeren. Bovendien is de 'transparantie' in te stellen, zodat het venster semi-doorzichtig wordt.

http://www.liutilities.com/products/wintaskspro/processlibrary/

ProcesExplorer

vrijdag, april 15, 2005

De 10 beste Firefox tips !

1. Backspace - Om een pagina terug te gaan in de pagina-geschiedenis.
In plaats van de “pagina terug” knop te gebruiken kunt u ook ‘backspace’ gebruiken om één pagina terug te gaan.

2. F11 - Browser vergroten tot volledig scherm
Dit voegt ongeveer 25% meer oppervlakte toe aan het browserscherm. F11 verbergt de titelbalk, menubalk, adresbalk en statusbalk. Druk opnieuw op F11 om weer terug te gaan naar het standaardscherm.

3. CTRL-K - Spring gelijk naar de Googlebalk om te zoeken
Firefox heeft een geïntegreerde Google-zoekbalk in de rechterbovenhoek van het scherm. Met CTRL-K kunt u hier direct naar toe springen en een zoekterm invullen.

4. F5 - Laadt de pagina opnieuw in
Indien een webpagina niet in één keer compleet inlaadt, of indien u de webpagina opnieuw wilt actualiseren (om bijvoorbeeld het laatste nieuws te zien) dan kunt u door F5 de pagina opnieuw inladen.

5. CTRL-D - Een pagina ‘bookmarken’
Een goede tip om uw muis een beetje rust te gunnen. Druk op CTRL-D en het bladwijzerscherm verschijnt. Door op ‘enter’ voegt u direct een bladwijzer toe.

6. SHIFT-Click link - De link openen in een nieuw scherm
Als u iets aan het uitzoeken of aan het lezen bent en u wilt een link bekijken maar niet van de huidige pagina weggaan dan kunt u SHIFT gebruiken en op de link klikken. De link wordt dan in een nieuw scherm geopend.

7. CTRL-T - Een nieuw tabblad openen
Dit is een handige tip wanneer u uw Gmail of Hotmail wilt lezen, of wanneer u op Google aan het zoeken bent maar ook wil weten wat het weer is. Met CTRL-T openent u een nieuw tabblad.

8. CTRL-Muiswiel - Het lettertype of een pagina vergroten of verkleinen
Indien het lettertype op een pagina te groot of te klein is dan kunt u deze vrij simpel veranderen. Beweeg het muiswiel terwijl u CTRL ingedrukt houdt. De grootte van het lettertype verandert dan stapsgewijs.

9. ALT-D - Spring gelijk naar de adresbalk
Een andere tip om uw muis wat meer met rust te laten. Druk op CTRL-D en u springt gelijk naar de adresbalk. U kunt dan simpel het huidige adres overtikken.

10. CTRL-Enter - Om www….. com direct te krijgen
Deze tip is handig wanneer u het combineert met ALT-D hierboven. Wanneer u in de adresbalk staat, hoeft u niet meer http:// in te tikken, noch de www of de .com domeinnamen. Typ gewoon het middelste gedeelte van een internetadres in en druk op CTRL-Enter. Bijvoorbeeld, wanneer u CNN intypt en dan CTRL-Enter indrukt dan gaat u automatisch naar http://www.cnn.com.

zaterdag, april 09, 2005

Binnenkort klacht indienen via e-mail !

Slachtoffers van (eenvoudige) diefstallen kunnen binnenkort via e-mail een klacht indienen bij de politie. Verschillende politiezones werken aan een website met een aantal standaard aangifteformulieren.
Om elektronisch aangifte te kunnen doen, moet men wel over een elektronische identiteitskaart beschikken.

woensdag, april 06, 2005

Nederlandse versie Yahoo-zoekmachine van start gegaan.

Vanaf vanochtend is Yahoo ook in het Nederlands beschikbaar en wel via de site
http://nl.yahoo.com/

Problemen met spyware

Een site die u vertelt welke software u kan helpen bij het verwijderen van spy- en andere malware, en hoe u die software moet gebruiken.
http://inetexplorer.mvps.org/data/tshoot.htm

dinsdag, april 05, 2005

Google zit vol handige trucjes !

Google zit vol handige trucjes

Zoekmachine Google is niets voor niets de allerpopulairste. Larry Page en Sergey Brin hebben hun zoekmachine vol handige trucjes gestopt die niet altijd bij de modale surfer gekend zijn. Een paar van die trucjes lichten we hier even toe.

1. Rekenmachine
Wist je dat je met Google kan rekenen? * staat voor vermenigvuldigen en / voor delen. Voer bijvoorbeeld 12 / 3 in en druk dan op enter. De calculator geeft meteen het quotiënt vier. De Google- rekenmachine kan wiskundige berekeningen doen met simpele aritmetica (5+2*2 or 2^20) of meer ingewikkelde berekeningen (e^(i pi)+1). Je kunt ook experimenteren met andere numerische systemen als het hexadecimale- en binaire systeem.

2. Populaire websites
Wat zijn de populairste websites? Simpel te achterhalen. Tik alleen http: in het zoekvenster en klik op Enter. Je krijgt dan de 1000 best bekeken websites voorgeschoteld.

3. Reisinformatie
Google springt erg handig met reisinformatie om. Tik gewoon twee plaatsnamen in met een streepje ertussen. Dan krijg je de vertrektijden van de trein te zien, zoals bijvoorbeeld Eeklo-Oostende.

4. Afkortingen en Engelstalige definities
Op zoek naar de afkorting van een Engelse term, of naar een goede definitie van een bepaald Engelstalig woord? Tik define: en de afkorting of het woord dat je zoekt. Bijvoorbeeld define: OPEC of define: death. Het lukt enkel met Engelstalige termen.

5. Ontbrekende woorden of letters
Met de zoekmachine kan je ook naar ontbrekende woorden en letters zoeken. Tik gewoon de woorden die je wel weet in, en het ontbrekende woord vervang je door een asteriks (sterretje, dit * dus) O * België geeft bijvoorbeeld O Dierbaar België.

6. Snelle cijferinformatie
Google is erg handig als je de gemiddelde koopprijs van een product wilt te weten komen. Zoek je een wasmachine tussen de 400 en 500 euro? tik dan wasmachine 400...500 en klaar is kees. Let er wel op dat je precies drie puntjes tikt. Ook mogen er geen puntjes in de getallen vooorkomen.

7. Hoeveel pagina's kent Google van je eigen website?
Hoeveel pagina's van uw website heeft Google geïndexeerd? Ook daar is een trucje voor. Tik bijvoorbeeld site:www.rsca.be + "www.rsca.be" Dan krijg je rechtsboven te zien hoeveel pagina's Google kent.

8. Landkaart
Tik in het zoekvenster het woord maps, gevolgd door een dubbele punt en de naam van een stad. Meestal krijg je dan de kaart te zien of informatie over die stad, zoals bijvoorbeeld maps: Leuven

Google zet zich op de kaart

Gisteren is Google Maps verrijkt met satellietfoto’s
http://maps.google.com/

zaterdag, april 02, 2005

Add-on voor Firefox zorgt voor onrust.

Zoals u weet kan u bij de browser Firefox verschillende add-ons toepassen,
die extra mogelijkheden toevoegen aan de browser. Via Tools / Extensions kan u deze extraatjes downloaden en installeren.
Nu is er blijkbaar een add-on die de Firefox-geeks wel aanstaat, maar waarmee de sitebouwers helemaal niet opgezet zijn. Het gaat om GreaseMonkey; daarmee kan u stukjes DHTML, user scripts toevoegen aan een pagina die u bezoekt vooraleer ze te downloaden.
http://greasemonkey.mozdev.org/

vrijdag, april 01, 2005

In hersens ingeplante chip !

Een nieuwe term: "brain-computer interfaces". Het brengt de science fiction
weer een stapje dichterbij.
Het gaat om experimenten waarbij een of meerdere chips ingeplant worden in
de hersens. Met die chip kan men dan door software bediende toestellen
controleren, zoals een cursor op de computer, de kanaalkiezer en het volume
van de tv. De technologie opent mooie perspectieven voor mensen met een
handicap, zelfs mensen die volledig verlamd zijn. Zij zouden als het waren
met hun geest allerlei apparatuur kunnen bedienen.
Meer hierover bij The Guardian
http://www.guardian.co.uk/life/feature/story/0,13026,1448140,00.html